Despre mine

Fotografia mea
"Suspin, plâng/ Privesc în gol/ Și râd/ Iubesc/ Umblând în negăsire/ Nu știu/ Nu vreau/ Să stiu ceva/ Și zac/ Visând, iubind/ Simțind, că-i nebunie."

marți, 31 iulie 2007

...pana cand moartea ne va desparti


Casatoria... o problema care ma preocupa in ultima vreme si nu neaparat pentru ca as avea ganduri serioase, ci pur si simplu fiindca a devenit exact cum am zis.. o problema.

Am avut ocazia sa observ multe cupluri, cu relatii care abia s-au infiripat sau care au ajuns deja la maturitate; relatii lungi, stabile, ce numara ani de zile, timp in care se presupune ca cei doi s-au cunoscut reciproc foarte bine, s-au inteles si s-au iubit. In orice relatie vine insa si momentul in care discutiile capata o nota mai serioasa, atata stabilitate duce la..dorinta de a avea si mai multa stabilitate..de fapt, la dorinta de a oficializa relatia.


Ce inseamna casatoria?

Parerile sunt impartite. O foaie de hartie ar spune unii. O nunta frumoasa..bani investiti..multi bani investiti... O institutie..actul care precede constituirea familiei...Libertate si distractie incheiate, ar zice gurile rele.

Poti vedea casatoria din atatea perspective... Din pacate unii oameni au ajuns sa gandeasca casatoria in termenii unui stigmat. Exista prea multe prejudecati in privinta casatoriei.

Burlacii convinsi o vad ca pe o moarte clinica a libertatii, care poate fi resuscitata evident, prin divort. Tinerele 'serioase' cu veleitati de casnica, o vad ca fiind insasi esenta vietii.

Eu nu pot vedea casatoria si ulterior casnicia decat prin prisma educatiei pe care am primit-o si a idealurilor pe care mi le-am format.

Cred ca desi oamenii tanjesc dupa echilibru sau stabilitate, fiecare in felul sau, unii mai accentuat si vremelnic, altii intr-un mod mai estompat si tardiv, le e teama de acestea. De fapt, le e teama de orice pare a fi batut in cuie, le e teama de deciziile importante, care se presupune ca iti vor schimba viata pentru totdeauna.

Fiecare, inainte de a face marele pas, intoarce problema pe toate partile (sau cel putin asa ar trebui): oare el/ea este sortitul(a)?..daca o sa ma satur la un moment dat?..daca o sa ma insele, sau daca voi fi chiar eu cel/cea care inseala?Un lucru este cert, vom fi impreuna, legati pe viata, la bine si la greu, asa cum spune Cartea..si totusi, daca...

Unii mai hotarati, sau mai cu experienta spun ca de fapt celor carora le este frica de casatorie, de fapt le e frica sa traiasca; ca exista un curs al vietii, asa-zis normal, care trebuie urmat.

Nu pot sa nu neg faptul ca si pe mine m-au incercat intrebarile si temerile de mai sus, insa raspunsul consider ca este unul singur: casnicia este asa cum ti-o faci. Poate fi un vis sublim sau un cosmar ridicol, totul depinde de forta vointei tale si de deciziile pe care le iei.

Un comentariu:

Ana Sersea spunea...

bine ai spus tu, casatoria, sau mai bine zis casnicia este cum ti-o faci. dar este cert ca iti transforma viata. poti sa iti transformi viata intr-un mod placut sau intr-un mod mai putin placut. totusi, orice casatorie porneste de la ceva placut (fie ca te casatoresti din iubire - si atunci pur si simplu psihicul tau este fericit - fie ca te casatoresti pentru bani - si atunci partea materiala a fiintei tale se va bucura de rezultat). de fapt, ceea ce construiesti cu timpul conteaza.