Despre mine

Fotografia mea
"Suspin, plâng/ Privesc în gol/ Și râd/ Iubesc/ Umblând în negăsire/ Nu știu/ Nu vreau/ Să stiu ceva/ Și zac/ Visând, iubind/ Simțind, că-i nebunie."

vineri, 17 august 2007

To be or not to be... a bitch


Azi mi-am propus sa scriu despre asa-zisele 'femei de moravuri usoare', despre tarfe, curve, destrabalate, paria ale societatii...

Iata, exista atatea cuvinte care descriu acelasi lucru..si te gandesti, de ce este limba romana atat de bogata si de darnica cand vine vorba de a descrie trasaturile unei femei repudiate? Nu suntem singura padure cu uscaturi si totusi, cum de gasim atatea sinonime pentru acest cuvant?

Haide mai intai sa vedem ce ne ofera DEX-ul, care este etimonul cuvantului 'tarfa' si care sunt sinonimele lui: TÂRFĂ, târfe, s.f. Femeie de moravuri uşoare; prostituată. – Et. nec. Sinonime: prostituată, buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, petică, zdreanţă, femeie desfrânată, târâtură.

Dictionarul explicativ ne mai ofera si sinonimele binecunoscutului "curva": CÚRVĂ, curve, s.f. 1. (Pop.) Femeie care duce o viaţă desfrânată. Prostituată. 2. Fig. Om ipocrit, josnic; cutră. – Din v. sl. kurŭva. A curvi, vb. (a duce o viaţă destrăbălată; în vechiul drept canonic, a fornica); curvie, s.f. (viaţă destrăbălată; prostituţie; împreunare trupească; în general, păcat trupesc, adulter, incest). Interesant lucru, dragele mele nu fiti descumpanite, cuvantul 'curva' are si masculin: Der. curvar, adj. (libertin, afemeiat, desfrînat);
Din pacate dictionarul nu mentioneaza care sunt circumstantele in care o femeie poate fi numita tarfa, curva etc, acest lucru fiind valabil si in cazul barbatilor. Deci, pana la urma, cand suntem indrepatiti sa ii zicem unei femei ca este tarfa si cand ii putem spune unui barbat ca este curvar? Raspunsul este foarte simplu, ar zice unii, in momentul in care demonstreaza ca sunt de moralitate indoielnica, adica sunt imorali.

Dar ce inseamna a fi moral si ce inseamna a fi imoral, dar amoral? Apelam din nou la DEX: MORÁL, -Ă, morali, -e, adj., s.n. I. Adj. 1. Care aparţine moralei, conduitei admise şi practicate într-o societate, care se referă la morală; etic; care este conform cu morala; cinstit, bun; moralicesc. ♦ Care conţine o învăţătură; moralizator. 2. Care aparţine psihicului, spiritului, intelectului, care se referă la psihic, spirit sau intelect; spiritual, intelectual. II. S.n. 1. Ansamblul facultăţilor sufleteşti şi spirituale. 2. Stare afectivă, dispoziţie sufletească temporară care priveşte puterea, dorinţa, fermitatea de a suporta pericolele, oboseala, dificultăţile. ♦ Curaj, tărie sufletească. ♢ Expr. A ridica moralul (cuiva) = a îmbărbăta (pe cineva). A(-i) scădea (cuiva) moralul = a (se) demoraliza, a (se) descuraja. – Din lat. moralis, -e, fr. moral.

IMORÁL, -Ă, imorali, -e, adj. Care este contrar moralei, care calcă principiile ei, care nu are nici un principiu moral. – Din fr. immoral. . 1. adj. (rar) neetic, nemoral. (Aspecte morale şi imorale.) 2. adj. v. corupt. 3. adj., s. depravat, desfrânat, destrăbălat, dezmăţat, stricat, (pop.) curvar, (înv.) preacurvar, preacurvitor. (Un bărbat imoral.) 4. adj. v. obscen.

AMORÁL, -Ă, amorali, -e, adj. Care nu are noţiunea moralităţii, indiferent faţă de morală. – Din fr. amoral

Bun, e clar ca e vorba despre niste principii pe care le stabileste societatea, dar societatea este formata din oameni, din noi. Cum facem distinctia intre bine si rau, intre ce e blamat si ce e acceptat de societate? Subiectul se afla intr-o ceata deasa. Hai sa vorbim mai concret atunci. Cu cati barbati trebuie sa se culce o femeie ca sa fie considerata desfranata? Si care este limita "admisa", de femei, care se pot regasi in palmaresul unui barbat? Exista vreo diferenta?

Societatea romaneasca este destul de refractara cand vine vorba de sex. Suntem crestin ortodocsi, cu frica de Dumnezeu si gata oricand sa aruncam cu pietre in persoanele care incalca legile moralitatii. Totusi, ne ghidam dupa proverbul: "Femeia trebuie sa fie doamna in societate, curva in pat si gospodina la bucatarie." Nenorocirea apare de fapt in momentul in care 'femeia' incurca situatiile si se comporta nepotrivit in societate. De fapt, nimanui nu ii pasa ce face femeia sau barbatul in casa lui/ei, in patul lui/ei, fiindca fiecare are dreptul la intimitate. Din cate am aflat intreband incolo si incoace, nu este neaparat vorba de un numar anume de persoane cu care ai voie sa faci sex fara sa fii blamat de societate, ci pur si simplu de comportamentul femeii, respectiv barbatului. Poti sa te culci, cu 10, 20, 50 de barbati/femei si sa fii OK, adica sa fii moral. Se schimba insa lucrurile daca nimeresti in patul a 2, 3, barbati/femei in aceeasi seara. Reducandu-se la nivelul comportamental, problema se invarte in jurul a doua aspecte: o femeie sau un barbat sunt considerati imorali, desfranati, curvari, daca intretin relatii sexuale in schimbul unor beneficii materiale, sau daca au ajuns in stadiul in care sexul este un viciu pentru ei.

Pana la urma nu este vina ta daca ai avut un numar consideraibl de relatii nereusite, in care s-au consumat numeroase acte sexuale, ci devine vina ta daca nu reusesti sa iti infranezi apetitul sexual, schimband partenerii/partenerele ca pe sosete, fara nici o clipa de reflectie.

Intr-adevar, societatea romaneasca este traditionalista si ii pune la zid pe cei care nu se conformeaza standardelor impuse de ea. Spre deosebire de americani, romanii au aparat intotdeauna institutia casatoriei si familia, si-au centrat interesul asupra lor. De aceea, o femeie care a ajuns la varsta de 30 de ani si nu este casatorita, are cu siguranta o problema, iar un barbat burlac la 40 de ani se gaseste in aceeasi situatie. La noi, cariera a fost mereu pe locul doi in ceea ce priveste mentalitatea femeilor, pare-se ca lucrurile au inceput sa se schimbe in ultimii ani, valorile nationale au pierdut teren in fata celor occidentale. Totusi, poate ca nu este chiar asa rau, poate ca nu ne strica acest val liberalo-libertin occidental.

In alta ordine de idei, cred ca exista o mare discrepanta intre comportamentul persoanelor intr-un mediu profesional, sau la intalnirile cotidiene si cel de pe timpul noptii, sau cand vine vorba de satisfacerea poftelor trupesti. Si asa ar trebui sa fie. Cartarescu spune intr-o carte binecunoscuta, ca tragedia nu survine doar atunci cand femeile uita sa fie doamne in societate, ci si atunci cand continua sa fie doamne in pat. Din frica de a fi condamnate de societate, care s-a inregistrat adanc in subconstient, femeile sunt foarte inhibate exact cand ar trebui sa se dezlantuie. Si asa se nasc dorintele nesatisfacute, refulate dupa cum zicea Freud si frustrarile.

Concluzia logica este ca poti sa fii cat de imoral poftesti atata timp cat nu te stie nimeni!

Asa sa fie oare?

6 comentarii:

Sandy spunea...

:) Interesant post-ul tau. Referitor la curve..eu obisnuiesc sa apelez la termen si cand dau de un om josnic de felul sau, ipocrit, cu alte cuvinte un nimic(asta cand ma refer la barbati). In ceea ce priveste folosirea cuvantului la feminin, nu cred ca mai e nevoie de nici o definitie. Toata lumea stie cum e, cine e, ce e o curva. Si, desi Romania e traditionalista cum zici tu, sa stii ca avem multe curve in tara si multe care isi "practica" meseria pe afara.

Rosu de inger spunea...

Personal sunt total de acord cu concluzia ta..poti sa fii cat de imoral poftesti atata timp cat nu te stie nimeni! De ce? Pentru ca fiecare face ce vrea, cand vrea, cu cine vrea.. care ar fi limitele? Limitele sunt doar mentalitatile si conceptiile. Cred ca 80% din persoane se lovesc de ele si raman acolo. O femeie se poate culca cu cati barbati doreste.. si daca reuseste sa guste din placerile sexului si in acelasi timp imaginea ei sa ramana neclintita atunci are o mare bila alba. Dar acum hai sa venim cu picioarele pe pamanat..traim intr-o lume unde si peretii au urechi.. e aproape imposibil sa fii imoral si sa scapi netaxat de ochii critici ai societatii. Barfele si mai ales cele despre sex circula foarte repede.. si oamenii resping imoralitatea.. Problema asta prezinta cateva variante..ori esti imoral si iti asumi aceasta identitate si tot ce implica ea, consecinte etc.. ori nu esti imoral si incerci.. sa fii doamna in societate si curva in pat si doar in pat!
Deci poti fi imoral atat timp cat nu te stie nimeni.. dar cam imposibil sa nu te stie :P

Unknown spunea...

Ai vazut "Frumoasa venetiana"?
Pentru o alta viziune asupra celei mai vechi meserii din lume, poti incerca sa vizionezi filmul. Fie si numai pentru a observa ca existau (si probabil mai exista si azi) prostituate foarte respectate, culte si oneste in felul lor.

Dar acestea sunt exceptii. Din pacate in prezent, prostitutia e o alternativa "simpla".

smileysabi spunea...

Pt FLuff: Am evitat sa imi exprim parerea in legatura cu imoralitatea, am expus doar niste pareri sau pozitii sustinute de altii, pentru a ilustra cat mai bine conservatorismul romanesc in comparatie cu ideile occidentale si pentru a scoate in evidenta tendinta unor persoane de a arunca cu noroi in oamenii pe care nu ii cunosc, judecandu-i, fara a avea o viziune clara asupra fenomenului.
Trebuie sa recunosc ca si eu m-am numarat printre acele persoane, tocmai de aceea m-am abtinut de la comentarii.
Concluzia nu reprezinta parerea sustinuta de mine, ci este desprinsa in urma ideilor expuse.
Dupa cum stii, eu am o gandire tipic romaneasca, traditionalista, tocmai de aceea am tinut sa precizez ca ar trebui sa ne schimbam un pic mentalitatea, fiind mai deschisi si preluand cate ceva din ideile occidentale.

smileysabi spunea...

Pt Sandi: Am inceput cu o definitie a termenilor, pentru a ilustra multitudinea de sinonime pe care ne-o ofera limba romana, totusi articolul avea mai multe motive, cum ar fi imoralitatea, gandirea excesiv inchistata a romanilor, sau confuzia comportamentala pe care adesea o fac femeile.
M-am desprins de sensul initial de curva, vazuta ca o prostitoata si am expus si explicat sensurile conexe. De fapt, ideea principala a articolului se referea la conceptia, sau preconceptia pe care o au oamenii fata de femeile care se arata mai disponibile, sau care nu au nici o jena in a schimba mai multi parteneri intr-o perioada relativ scurta de timp.
Poate la o recitire a articolului, vei reusi sa vezi dincolo de aparenta.

smileysabi spunea...

Pt Oana: Am vazut filmul si trebuie sa recunosc ca a fost prima si poate singura oara cand am vazut o prostitoata cu ochi buni si am admirat-o. Daca ar exista mai multe astfel de exceptii, poate si oamenii ar avea o atitudine mai putin negativa si inversunata fata de aceste femei..totusi, viata bate filmul!